Tiernaveistokselle haetaan paikkaa

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Tiernasäätiö rakennuttaa Oulun keskustaan pronssisen tiernapoikaveistoksen. Veistoksen tekee iiläinen taiteilija Sanna Koivisto, jonka käsialaa on muun muassa Oulun kaupungintalon takana sijaitseva Ajankulku.
Uusi tiernaveistos pyritään saamaan valmiiksi uuden Oulun juhlavuotena 2013.
Työryhmä toivoo veistoksen sijoittamisesta vilkasta kansalaiskeskustelua. "Se tiedetään, että veistos tulee keskeiselle paikalle ydinkeskustaan. Jokainen voi tehdä Tiernasäätiölle ehdotuksia mieluisasta paikasta" , kertoo Tiernasäätiön hallituksen puheenjohtaja Tuure Holopainen.
Veistoksen kustannusarvio on 100 000 euroa, jonka hankkimiseksi säätiö on saanut rahankeräysluvan kahdeksi vuodeksi.
Pääkaupunkiseudulla vaikuttava Rössypottuseura järjestää lauantaina 1. syyskuuta Helsingissä Oulu-gaalan, jonka koko tuotto käytetään tiernapoikaveistoksen hyväksi.
Tapahtumassa muun muassa huutokaupataan Sanna Koiviston tierna-aiheisia pastellitöitä sekä tiernapoikaveistoksen pienoismalli. Lisäksi veistoshanketta voi tukea ostamalla marraskuussa myyntiin tulevia tierna-aiheisia tuotteita.
Myös Toripoliisiveistos toteutettiin aikoinaan kansalaiskeräyksellä. "Tiernaveistoksesta tulee Toripoliisin kaltainen uusi maanmerkki, symboli ja kohtaamispaikka", arvelee Oulun taidemuseon johtaja Anna-Riikka Hirvonen.
Ensimmäiset suunnitelmat tiernapoikaveistoksesta tehtiin jo kymmenen vuotta sitten, kun taiteilija Sanna Koivisto teki ensimmäisen pienoismallin.
"Aihe on minulle sitä kautta läheinen, että isäni oli kansakoulun opettaja ja pääsin seuraamaan pienestä asti tiernapoikien harjoituksia", Koivisto muistelee.
Lisäpontta hanke sai viime vuonna, kun pohjoista kulttuuria edistävä Merikoskikerho toi asian esille keskustelutilaisuudessaan. Pitkän perinteen esiintuominen veistoksen kautta sai laajan kannattajajoukon.
Tiernaperinteellä on Oulussa 130-vuotinen historia.
"Tiernapoikakilpailuun osallistuu vuosittain noin 20 joukkuetta. 130 vuodessa se tarkoittaa suurin piirtein kymmentätuhatta tiernapoikaa ja -tyttöä Oulun alueella", Tuure Holopainen laskeskelee.
Vuonna 2005 perustetun Tiernasäätiön tehtävänä on paikallisen ja kansainvälisen tiernaperinteen vaaliminen ja kehittäminen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva