Helsingin matkatoimisto

Esko Aho Kaleva
Oulu Oulu Sinfonian konserttikauden 2012-2013 yleisteema on matkat.
"Huomasin matkailun vaikuttaneen hyvin monen säveltäjän tuotantoon. He ovat joko inspiroituneet matkoista tai tieten tahtoen lähteneet jonnekin saadakseen inspiraation", orkesterin taiteellinen johtaja Anna-Maria Helsing kertoo.
Esimerkkinä hän mainitsee Italiasta vaikutteita saaneen Jean Sibeliuksen Sinfonian nro 2 ja Leevi Madetojan Sinfonian nro 3, joka sisältää selvästi ranskalaisia piirteitä.
Varsinainen matkailun mallikonsertti kuullaan Madetojan salissa tammikuussa. Silloin ohjelmassa ovat Felix Mendelssohnin Hebridit-alkusoitto ja Sinfonia nro 4 lisänimeltään "Italialainen" sekä Pjotr Tšaikovskin Viulukonsertto, jonka säveltäjä kirjoitti toipuessaan masennuksesta Sveitsissä.
Huomenna torstaina Oulu Sinfonian kausi alkaa diplomikonsertilla yhdessä Pohjan sotilassoittokunnan kanssa. Konsertin johtaa Inka Puhakka.
Luvassa on muun muassa ajatusmatka Helsingin olympialaisiin Aarre Merikannon Olympiafanfaarin myötä. Kantaesityksenä kuullaan Jukka-Pekka Lehdon teos NOX. Pasuunasolistina Søren Hyldgaardin sävellyksessä Rhapsody Borealis puhaltaa Anna-Liisa Lindberg.
Helsing aloittaa nyt kolmannen vuotensa Oulu Sinfonian taiteellisena johtajana.
"Tämä on ensimmäinen vakituinen pestini, joten en voinut etukäteen tietää tarkasti, mitä sinfoniaorkesterin taiteellisen johtajan työ tulee käytännössä sisältämään."
"Oulun-kausi onkin opettanut paljon, mutta minun ja soittajien välinen suhde ei ole muuttunut."
Kapellimestarin sukupuolta ei kukaan enää ihmettele. Ottaessaan uuden työn vastaan Helsing pohdiskeli, että jos orkesterin pitäisi suhtautua naispuoliseen johtajaan eri tavalla kuin mieheen, hän ei voisi olla pelissä mukana.
Auktoriteetti on kapellimestarin työssä olennaista. Se ansaitaan vain tekemisen kautta.
"Kapellimestarin tulee pystyä tekemään päätöksiä. Siinä suhteessa olen oppinut olemaan lujatahtoisempi, vaikka joku olisikin kanssani eri mieltä."
Vierailevana kapellimestarina Helsing ei joutunut ottamaan kantaa orkesterin arkeen, johon kuuluu pieniä kiistoja ja ongelmatilanteita, kuten millä tahansa työpaikalla.
"Taiteellisen johtajan roolissa olen yrittänyt olla koko ajan orkesterin ja musiikin puolella, vaikka tiettyjä käytännön asioita, kuten rahoitusta, ei voi sivuuttaa."
Oulun-kiinnitys on lisännyt Helsingin painoarvoa kapellimestarimarkkinoilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Keväällä hän johtaa Helsingissä Radion sinfoniaorkesteria Paavo Heinisen 75-vuotisjuhlakonsertissa. Maaliskuussa on ohjelmassa Giacomo Puccinin Madama Butterfly -oopperan esityksiä Tampereella.
Oulu Sinfonian diplomikonsertti torstaina 6.9. kello 19 Madetojan salissa Oulussa. Vapaa pääsy.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva