Puokkari ikääntyy arvokkaaksi

Kari Sankala teksti
Pekka Peura kuvat
Kaleva
Oulu Tämän päivän Puolivälinkangas edustaa Oulun keskustan läheisyydessä laadukasta ja luonnonläheistä asumista.
Uuden kaupunginosan rakentaminen alkoi puhtaaseen kangasmetsään viitisenkymmentä vuotta sitten. Aina koko Puolivälinkankaan maine ei ole ollut oululaisten mielissä yhtä loistokas.
Vuosia on vierähtänyt niin paljon, että tuon nykyaikaisen kaupunginosan rakennuskantaan ja luonnonoloihin liittyvät arvot on syytä kirjata ylös.
Työ tehdään tämän vuoden aikana. Maastotyöt, tutustumiskäynnit paikan päällä hoidetaan heinäkuussa.
Puolivälinkankaan kaupunginosan arvojen tarkka selonteko on osa Oulun käynnissä olevaa yleiskaavoitusta. Maisematekijöiden kartoitus valmistuu tämän vuoden lopulla.
Vastaavalla tavalla kaupunki on jo käynyt läpi viime ja toissa vuonna Kaukovainion rakennus- ja luonnonarvot.
Ainakin Kaukovainion kaupunkirakenteista löydettiin tiivistämisen varaa, ja uusia alueita on kaavoitettu asuntorakentamiseen. Osa on jo rakennettu uusiksi, kuten Kultatien varsi.
Miten käy Puolivälinkankaalla? Sitä on turha arvailla ennen kuin yleiskaavaehdotus valmistuu parin vuoden kuluttua. Rakentaminen vaatii aina myös asemakaavan tarkistuksen.
Puolivälinkankaalla asuu noin 3 000 oululaista. Tarkastelualueen pinta-ala on reilu neliökilometri.
Puolivälinkangas on varsin vehreä alue, sillä viheralueiden osuus pinta-alasta on 53 prosenttia. Varsinaisten puistojen osuus on runsas yhdeksän prosenttia ja puistometsien 43 prosenttia.
Puolivälinkangas on oikea asumalähiö, sillä työpaikkoja kaupunginosasta löytyy hieman alle 200. Työvoimaksi tilastoitavia ihmisiä alueella asuu noin 1 300.
Kaksi projektityöntekijää kokoaa Puolivälinkankaan arvot kenttätyönä ensi viikosta alkaen. Arkkitehtiharjoittelija Tero Aalto keskittyy rakennuksiin, kun maisemasuunnitteluharjoittelija Salla Salovaara paneutuu luontoarvoihin.
He kiertävät virka-aikana tekemässä muistiinpanoja alueen rakennuksista, puistoista ja piha-alueista.
Asuntojen ja pientalojen sisätiloja he eivät kuitenkaan pyri kuvaamaan.
Kaupungin yleiskaavoituksen ja rakennussuojelutyöryhmän asialla liikkuvat projektityöntekijät käyttävät työnsä aikana huomioliivejä, ja heillä on kaulassaan henkilökortit.
Vaikka kartoittajat eivät suoranaisesti haastattele Puolivälinkankaan asukkaita, niin he eivät pahastu, jos asukkaat tulevat kertomaan kokemuksiaan ja näkemyksiään omasta asuinalueestaan.
Tietojen kerääminen on varsin itsenäistä työtä.
"Minä paneudun kasvillisuuteen ja maisemaan sekä niiden merkitykseen ympäristössä. Maisema ei aina tarkoita laajaa ja avaraa, vaan se saattaa olla näkymä kuten puurivistöt. Kasvillisuus kuuluu maisemaan. Sinänsä kasviharvinaisuuksia ei Puolivälinkankaalla ole yhtä mäntyä lukuun ottamatta", Salla Salovaara kertoo.
Tero Aaltoa miellyttää Puolivälinkankaassa yllättävän selvä suunnittelun ja rakentamisen rytmitys, joka on paljastunut taustoja kaivellessa.
"Taustatyöt ovat vieneet kesäkuun. Heinäkuussa tehdään varsinainen inventointi, ja elokuu menee aineiston analyysiin."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva