Päätös tehtiin ja pulinat pois

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Martti Turkalla (sd.) on takanaan lähes 30 vuotta Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyyttä. Hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1980, ja viime kerralla vuonna 2008 hän päätti antaa paikkansa nuoremmille.
"Itse valtuustotyöskentely on mitä se on eli lähinnä esiintymisfoorumi, eikä siellä itse asioihin enää paljon voi vaikuttaa. Itse en ole kovin hyvä enkä innokas esiintymään julkisesti."
Lautakuntatyöskentelyä Turkka pitää politiikassa antoisimpana. Hän toimi kaavoituslautakunnassa ja teknisessä lautakunnassa, joissa molemmissa ratkaistiin merkittäviä maapoliittisia linjauksia Oulussa.
"Sain olla näkemässä ja vaikuttamassa, miten kaupunki kehittyy. Oulussa on aina ollut eri ryhmien kesken yksimielinen linja maapolitiikassa: uutta kaavoitusaluetta tehdään kaupungin omistamille maille."
Turkan mielestä etu on siinä, että kun palveluista lähtien kaikki suunnitellaan samanaikaisesti, ne toteutuvat varmasti ja samanaikaisesti. Myös asumisen hinta kaupunkilaisille pysyy kohtuullisena.
"Olin aikoinaan mukana maapoliittisessa toimikunnassa, jossa tämä lähtökohta niitattiin."
Turkka sanoo olleensa toistakymmentä vuotta sitten mukana ajamassa kallioparkin rakentamista. Hän iloitsee, että se alkaa vihdoinkin toteutua.
"Kunnallispoliittiseen kulttuuriin ei pitäisi kuulua sellainen, että kun valtuustossa hävitään jokin asia, valtuutetut ryhtyvät valittamaan. Ei pidä olla huono häviäjä. Kun enemmistö on hyväksynyt asian, se on siinä."
Pettymyksenä Turkka muistaa maakunnallisen energiayhtiön kaatumisen 1990-luvun lopulla. Oulun Energiasta ja Revon Sähköstä oltiin muodostamassa suurta alueellista sähköyhtiötä, mutta kaupunginvaltuuston viivyttely sai Revon Sähkön omistajakunnat myymään yhtiön ruotsalaiselle Vattenfallille.
"Se johtui vain siitä, että Oulussa päätöksenteko oli niin vaikeaa. Ison energiayhtiön asema olisi ollut vielä paljon isompi kuin Oulun Energialla nykyään."
Työ juristina on ollut kiinnostavaa. Pitkän aikaa Turkan päätoimeksiantajiaan olivat ammattiliitot.
"Hoidin paljon työoikeusriitoja. Ne olivat mielenkiintoisia ja opettivat paljon. Tietenkin on hyvä, että pääsee keskittymään johonkin tiettyyn alueeseen, jonka oppii tuntemaan hyvin."
Turkka on ollut mukana järjestötoiminnassa Suomen asianajajaliiton hallituksessa ja paikallisen järjestön puheenjohtajana.
"Lakimiesten etiikkaa pilkataan paljon. Siihen puoleen järjestössä jouduin puuttumaan. Hyvin meillä asianajajien valvonta toimii, vaikka vitsaillakin tietysti saa. Jokaisessa ammatissa ovat mustat lampaansa."
Työ on ollut niin mieluista, että hän halusi jatkaa töitään vuosia yli niin sanotun normaalin eläkeiän. Vasta puolitoista vuotta sitten hän malttoi alkaa vetäytyä töistä.
"Minulla on ollut ongelmia sopeutua eläkkeellä oloon. Piti oikein opiskella joutilaisuutta."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva