Paatit ovat valmiina vesille

Tiina Juujärvi Kaleva
Oulu Värtön rannassa laiturin nokassa kelluu sininen lainesauna, joka on yksinkertainen mutta toimiva.
Neljän ison ponttonin päällä kulkeva mökkisauna kuljettaa pääasiassa polttariporukoita Oulujoella. Paattiin mahtuu 12 ihmistä, joista muutama saunaan. Alus kulkee kahdella 25 hevosvoiman perämoottorilla, ja kippari Aki Kovalainen ohjaa sitä katolta. Ilman katosta, satoi tai paistoi.
Lainesauna puksuttaa neljän tunnin lenkin Oulujokea pitkin Maikkulan kartanon ohi. "Tämä on polttariporukoiden suosiossa, sekä naisten että miesten. Joskus on ollut saunan täydeltä naisia, mikä on ihan mukavaa."
Seurueet istuvat saunassa, paistavat makkaraa ja voivat ostaa paatista ruokaa. Saunasta pääsee parilla harppauksella veteen ja sinne saa hypätä myös katolta. Hyvällä ilmalla ihmiset voivat ottaa katolla myös aurinkoa.
Kovalainen sanoo, että veden päällä liikkuvan saunan hyvä puoli on pieni koko. "Siinä saa olla vapaasti omassa porukassa ilman muita ihmisiä, saunoa, juoda ja paistaa makkaraa. Ei tarvitse lähteä mökille, kun tulee vain tuohon."
Lainesauna on ilopilleri alusten joukossa, mutta Oulusta pääsee vesille myös laivoilla, museolaivalla, soutuveneellä tai kanootilla. Eräs yritys tarjoaa myös kalastusmatkoja.
M.S. Oulu pääsi vuosien kunnostuksen jälkeen virallisesti perinnealusrekisteriin.
Laiva tekee tilausajoja. Sitä vuokrataan tapahtumatilaksi, joten asiakkaat hankkivat sinne itse ruuat ja juomat.
Meriristeilyillä ovat käyneet enimmäkseen eri yritysten henkilökunnat tai yhdistykset, ja laivassa on pidetty myös häitä ja hautajaisia. Yleensä ollaan Oulun edustalla, etelä- tai pohjoispuolella.
"Oulu-laiva voi ajaa etelään tai pohjoiseen, mutta satamia, joihin päästään, ei ole lähellä. Jos matkustajat haluavat rantautua, pitää ajaa yhteen suuntaan ainakin kaksi tuntia, eli Martinniemeen", sanoo laivan markkinointivastaava Inkeri Stucki.
Aluksella on erikoislaivastatus, joten sillä voi pitää myös meriaiheisia kursseja navigoinnista, konehuollosta tai tutkalaitteista. Myös meripelastusta voidaan opetella.
Säännöllisesti merelle ja Oulujoelle lähteviä aluksia on kaksi.
Meriristeilyjä kaupungin edustalla tekee m/s Alexandra ja jokiristeilyjä Oulujoella pienempi katamaraani m/s Angelina.
Päiväristeilyt kestävät puolitoista tuntia ja iltaristeilyt neljä tuntia.
Meriristeilyt ovat jokiristeilyjä suositumpia. "Sijainti vaikuttaa. Jokiristeilylle lähdetään Värtön rannasta ja merelle torinrannasta. Jälkimmäisestä on helppo lähteä ja jatkaa siellä iltaa. Alexandraan mahtuu myös enemmän matkustajia. Ehkä meri kiehtoo ihmisiä enemmän kuin joki", sanoo liikkeenharjoittaja ja kapteeni Reijo Alakiuttu.
Jos vesillä haluaa kuntoilla itse, kanootteja saa ainakin Nallikarista, Nokkalan veneilykeskuksesta ja Vuoripuro-putiikista. Soutuveneitä saa Värtön rannan kahvilasta ja Myllojan asukastuvalta, josta vuokrataan myös kirkkoveneitä.
Pienistä veneistä saa listan kaupungin matkailuinfosta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva