Museolle räätälöity makasiini

Helge Murtovaara Kaleva
Raahe Osa työntekijöistä on jo ehtinyt muuttaa tietokoneensa ja työpöytänsä Kruununmakasiiniin, jonne Raahen kaupungin museolle on räätälöity 1,3 miljoonan euron peruskorjauksella asianmukaiset näyttely-, työ- ja varastotilat.
Museonjohtaja Eija Turunen puhuu Kruununmakasiinista museon toiminnan kannalta katsottuna aivan ainutlaatuisena.
"Mahtava olla mukana tekemässä jotakin uutta ihan alusta pitäen", vahvistaa kokoelma-amanuenssi Elina Klemola.
Johtokunta esitti ensimmäisen Kruununmakasiinin muuttamisesta museokäyttöön jo ennen sotia ja uudistikin esityksen vuonna 1946. Yleisölle Kruununmakasiini avataan museon syntymäpäivänä 21. lokakuuta.
"Tämä on oivallinen lahja 150 vuotta täyttävälle, Suomen vanhimmalle paikallismuseolle", Turunen sanoo.
Kruununmakasiinin tuulikaapin lattiaan tulee ikkuna, josta sisälle tulevat näkevät rakennuksen alkuperäiset graniittiset portaat.
Valaistuille portaille laitetaan esille kalossit ja muita rakennuksesta löytyneitä vanhoja esineitä. Muutenkin peruskorjauksessa on pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa.
Museoväki on erityisen iloinen siitä, että nyt saman katon alta löytyvät varastot, arkistot ja työtilat konservaattoreille.
Arkistoon kertyneet asiapaperit saadaan tallennettua asianmukaisesti.
"Arkistoille tulee tilaa 500 hyllymetriä, paljon enemmän kuin edellisessä paikassa. Esimerkiksi Ruona Oy:n piirustukset saadaan arkistoitua kunnolla."
Alakerran sadan neliön näyttelytila yhdeksän metrin mastoineen vie vierailijat Raahen merenkulun historiaan.
Uutta tekniikkaa hyödyntämällä pääsee Samuli Paulaharjun jäljille ja tutustumaan esimerkiksi salaperäisten jätinkirkkojen historiaan.
Alakertaan tulee museoille poikkeuksellisesti koskettelun sallivia esineitä, toisen kerroksen suurempaan näyttelytilaan pääsee myös hissillä.
"Yhtenä tärkeänä ajatuksenamme on se, että kaikki pystyisivät tutustumaan näyttelyihimme", Klemola selventää.
Yläkerran kahden sadan neliön näyttelytilan näyttelyt lähtevät liikkeelle esihistoriasta, mukana on muun muassa keskiaikaa, Salon emäseurakunnan historiaa, suurvalta-aikaa, sotatapahtumia isostavihasta lähtien sekä Raahen 1810 palon historiaa.
Lokakuun museon syntymäpäivään mennessä kaikkea ei ehditä saada valmiiksi, vaan näyttelyjä täydennetään pikkuhiljaa.
"Myyräntyötä on talven aikana tehty, jotta pystytään toteuttamaan työt käsikirjoituksen mukaisesti. Nyt nähdään miten käsikirjoitus käytännössä toimii", Turunen sanoo.
Valtion intendentin konttorin arkkitehti Ernst Bernhardt Lohrman (1803-1870) suunnitteli Kruununmakasiinin vuonna 1852. Se toimi valtion viljavarastona vuoteen 1910 saakka.
Puolustusvoimat piti Kruununmakasiinia Raahen sotilaspiirin varastona vuoteen 1993 saakka. Raahen kaupunki vuokrasi sen museon kylmäksi varastoksi vuonna 1995 ja osti sen valtiolta vuonna 2001.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva