Kulttuuriseikkailu Wanhassa Haminassa

Veera Adolfsen Kaleva
II Vanhojen, värikkäiden puutalojen pihoja reunustavat syreenipensaat, vaahterat ja kukkivat pihlajat. Piharakennusten väleissä on kesäsäilössä potkukelkkoja ja haravia. Joki vilahtaa välillä talojen lomasta.
Jos jättää pihoissa seisovat trampoliinit ja autot huomiotta, voisi hyvinkin kuvitella matkanneensa sata vuotta ajassa taaksepäin.
Kadunkulmassa tulee vastaan venäläisen Vladimir Zorinin ympäristötaideteos Tuulen koti.
Korkean teoksen vieressä kyltti kertoo matkailijalle, että siinä, missä nyt on taidetta, käytiin kieltolain aikaan menestyksellä pimeää pirtukauppaa.
Taideteoksia ja alueen historiasta kertovia tietoiskuja on siroteltu pitkin Haminaa.
Turisti oppii, että tiuhaan rakennettu puutaloalue säästyi aikoinaan palamasta poroksi niin sanotun Haminan akkojen ämpäriketjun ansiosta.
Kun jossain syttyi tulipalo, emännät tekivät joenrannasta palopaikalle jonon, joka täytti vesiämpärit ja kuljetti ne hätiin.
Toisen kyltin vanha valokuva, jossa fiini pöytäseurue juo kahvia pihalla, taas kertoo haminalaisesta kahvilakulttuurista.
"Haminan kahaviloissa oli patiot jo sata vuotta aiemmin kuin Oulussa", opaskyltti irvailee.
Nykyään kahvinjanoisia Haminan-kiertelijöitä palvelee uusi museokahvio Huilinki. Kahvilaa kesäkuun alusta pyörittänyt Kari Kiuttu kertoo, että oli halunnut vaimonsa kanssa jo pidempään perustaa Iihin oikean kahvilan. "Ennen täällä oli vain huoltoasemien kuppiloita."
Yrittäjät uskovat Iin vilkkaan kulttuurielämän vetävän väkeä kahvin ja korvapuustien eli öörfiilien ääreen. Matkailijoita odotetaan varsinkin heinäkuussa. Lisähoukuttimeksi kahvilaan on suunnitteilla omaakin kulttuuriohjelmaa, kuten konsertteja.
Kiuttu vinkkaa, että Iin-reissulla kannattaa tutustua Kulttuuri-Kauppilan taidekeskuksen tarjontaan. Haminan ympäristötaideteokset antavat siitä hyvää esimakua.
"Tuosta vierestä lähtee liikkeelle myös kansalaisopiston kesäteatteriesitys, joka on samalla aikamatka Wanhaan Haminaan."
Historiasta kiinnostuneita palvelee Iin kotiseutumuseo, jonka yhteydessä toimivat myös uitto- sekä maa- ja kalatalousmuseot.
Museokahvila Huilingin yläkerrassa voi tutustua 1910-luvun tyyliin sisustettuun haminalaishuoneeseen. Kiutun mukaan monelle nykyihmiselle jotkin huoneesta löytyvät esineet ovat hyvinkin eksoottisia. Kävijöitä kummastuttavat esimerkiksi villakarstat ja sokeripihdit.
Iin kotiseutumuseo ja Huilingin museokahvio avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17. Vapaa pääsy. Aikamatka Iin Wanahasa Haminasa -näytelmä sunnuntaina kello 13.30, liput 5/10 euroa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva