Enemmän

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Suomalaisten folk-festivaalien joukkoon liittyy Hailuodossa perjantaina ja lauantaina järjestettävä Bättre Folk.
Bättre Folkin esiintyjälistaus kuitenkin hiipii yli perinteisen folkin rajojen. Mukana on myös bluesia, soulia, punkkia ja progressiivista rokkia. Kaikki esitetään folk-hengessä puoliakustisena, heinäpaalien ja lähiruoan keskellä.
"Lähtökohtana on tuoda tuoreita artisteja pienelle yleisölle", kertoo järjestäjä Aki Roukala.
Helsingistä Hailuotoon muuttaneen Roukalan mukaan pohjoisessa ei ole ennen järjestetty festivaalia siitä näkökulmasta, että pieni voi olla suurta. Monet esiintyjistä ovat vielä monille tuntemattomia nousevia artisteja.
"Varmojen listanimien sijaan olen valinnut pieniä indie-bändejä, jotka ovat kovaa kamaa etelässä. Lippumyynnin perusteella heidät tunnetaan myös täällä."
Kaksipäiväiseen Bättre Folkiin mahtuu noin 400 festarivierasta per ilta ja keskiviikkona lippuja oltiin myyty yli 300 kappaletta. Pienestä koosta huolimatta Hailuodossa kuullaan samoja nimiä kuin esimerkiksi Flow’ssa ja Provinssirockissa.
"Tavallisesti pohjoisesta matkataan etelän festareille. Bättre Folkiin taas tulee porukkaa Helsingistä asti, sillä miljöö tekee tapahtumasta hyvin eksklusiivisen."
Roukalan mukaan Hailuoto on täydellinen paikka pienen porukan folk-festivaalille. Erikoisen ympäristön lisäksi myös artisteilta löytyy erikoiskokoonpanoja: Oulun oma Tuomas Henrikki vetää folk-versiona, Stig duona, Pentti Amore soittaa ensimmäisen kerran omaa suomenkielistä tuotantoa ja Reino Nordin nähdään yksin puoliakustisena.
"Folk-vaikutteet ovat olleet muodikkaita pop-musiikissa viimeiset kolme vuotta. Festareilla halutaan harvinaislaatuisia elämyksiä."
Saman havainnon on tehnyt Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori Hannu Saha. Hän kuvailee pieniä folk-festivaaleja hiljentymisen retriiteiksi musiikin ja populaarikulttuurin muodossa.
"Kansanmusiikki ja folk ovat kautta aikojen antaneet kuulijalleen syvempää tunnetta ja intiimiyden kokemusta. Musiikin lisäksi nautitaan yhdessäolosta, mikä korostuu pienessä ja rajatussa seurassa."
Sahan mukaan folk ei kuitenkaan ole koskaan kuollut, vaan sillä on aina taattu marginaalijoukon suosio. Nyt genre on kuitenkin noussut myös nuorten joukossa populaarikulttuuriseen suosioon. Massatapahtumien ja keinotekoisten hittien sijaan folkissa pieni on suurta ja kaunista.
"Lauluntekijäkulttuuri nousee aina uudelleen esille. Yksi ihminen joka sanoittaa, säveltää ja esittää henkilökohtaisen kappaleen on tämän päivän runoileva trubaduuri."
Hailuodossa trubaduureja tullaan näkemään myös tulevaisuudessa.
"Tänä vuonna esiintyjät hankittiin kahdessa viikossa. Jos jo nyt alamme järjestää ensi kesän festaria, siitä tulee entistä ehompi", Roukala sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva