Valtakunnan politiikkaan en halua

50-vuotias

Seppo Ahde Oulussa.

”Terve, moon Ahteen Seppo! Mitä sulle kuuluu?”

Ja siitä se lähtee, se juttelu. Se ”ihan oikia vuoropuhelu”.

Kun Seppo Ahteelta kysyy, että mistä oot lähtöisin, niin väkisinkin alkaa naurattamaan. ”Moon Hintasta, ja aina oon kottiin Hinttaan mennyt. Lapsuuteni jotkut vuodet tosin olin muulla paikkakunnalla, mutta varhaisnuoruuteni oon kasvanut Hintassa. Siellä se on se lähtökohta.”

Ja Hintasta, ja Typestä ja Typen pojista Sepolla on muisteltavaa. ”Me pelattiin jalkapalloa silloin. Taktiikka ja peliote oli varmaan hyvä, koska monet meistä päätyi pelaamaan joukkuepeliä kunnallisissa kuvioissa.”

Ahteen Seppo muistaa, että porukassa potkivat nahkapalloa ja hiovat taktiikkaa ainakin Nenosen Kari, Sankalan Kari ja Keräsen Hessu. ”Meillä oli aivan älyttömän hyvä meininki, ja jos oli paha, niin sitä ei enää ole muisteltu. Paitsi joskus.”

Jalkapallon lisäksi Seppo Ahteella oli koripallon peluu, ja yllättävää kyllä seurakunnalliset jutut. ”Seurakuntakodilla käytiin kuuntelemassa, kun Loukkolan Yyte luki kirjoista jatkokertomuksia. Pakko oli mennä, että tiesi mitä sitten kertomuksissa tapahtuu.”

Musiikista Seppo Ahde sanoo olleensa innostunut aina, mutta ei paljon mitään musiikista tietävänsä. Mutta, venäläinen Vysotski kolahti kertakaikkiaan. ”Yhtäkkiä oli sen musiikin alku ja loppu. Ja se kolmisointu, jonka meikäläinenkin ymmärtää Siinä oli se kolmisointu eli meikäläiselle alku, keskikohta ja loppuosa”, Seppo Ahde hekottelee.

Seppo Ahde pitää poliittisen luottamushenkilöuransa tärkeimpänä asiana energialautakunnassa oloa. ”Silloin päätimme pitkän vedon jälkeen Toppila kakkosesta. Ja niin kauaskantoiset tulokset ovat, että Oulussa energiahinnat ovat vertailukaupungeista sitä edullisinta tasoa.”

Ahteen Seppo ei aio eikä ole koskaan aikonutkaan lähteä valtakunnan politiikkaan. ”Tiijetäähän ne, että ne vaalit tullee vuojen päästä. Mutta mää en aijo lähtiä, mulla on niin palijo tekemistä oululaisten kanssa.”

Mutta vaikka Seppo ei Lähde, niin Seppo ei pidä pahana isoveljensä Matin mahdollista lähtöä ehdokkaaksi Oulun vaalipiiristä. ”Matin tulo Oulun vaalipiirin ehdokkaaksi olisi meille demareille ja koko Oulun läänille poliittinen rikkaus.”

”Hänen poliittinen osaamisensa olisi hyödyksi koko Pohjois-Suomelle ”, uskoo Seppo Ahde.

Se on siinä eikä Seppo Ahde sen kummemmin kantaansa ala kommentoimaan.

Mutta nyt hiihtolomalainen aikoo viettää puolen vuosisadan juhlansa virallisella vastaanotolla lauantaina ravintola Merikoskessa kello 12-16. Sen jälkeen noin kello kuuden aikaan Merikulmassa, jonne kaikki ”epäviralliset” ovat kuulemma tervetulleita.

IRMA NYKÄNEN

Tapio Maikkola

Musiikin merkeissä. Kaikkien kavereitten kanssa aikoo Ahteen Seppo itsekin soittaa kitaraa ja tulkita muutaman laulun juhlapäivänään.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva